Eğitim programları, sürekli olarak, enstitülerinin misyonuyla ve kendi misyon, hedef ve eğitimsel amaçlarıyla ilişkilendirilerek değerlendirilmektedir. Akreditasyonun diğer özellikleri gibi, akreditasyon standartlarının da yavaş yavaş evrimleşen sürekli bir sürece dahil olduğu gerçeğinin farkındayız. Akreditasyon standartlarının ve diğer özelliklerinin evrimleşmesi ve gelişmesi hakkında konuşmalar; akredite eğitim programları, eğitim sürecindeki ve eğitimi tamamlamış profesyoneller arasında halen devam etmektedir.
Standartlar, çift ve aile terapisinin uygulama ve süpervizyonuna özel olarak düzenlenmiştir. Aile ve çift terapistlerinin eğitimine de uygulanan standartlar; anlayış ve saygının, farklılığın ve ayrımcı olmamanın temelde esas alındığı, uygulandığı ve değer verildiği bir “yaşama ilişkisel bakış açısı”na dayandırılmıştır. Bu bakış açısına dayanarak, aile ve çift terapisi, hayata doğru profesyonel bir yönelimdir ve bireysel, çift, aile, grup ve toplum problemlerini içeren durumlar çeşitliliğine uygulanabilir niteliktedir. Bir tedavi ya da teşhis modalitesidir. Sadece evli ve geleneksel aile yapıları olan kişilere değil, tüm canlı sistemlerine uygundur.
Aile ve çift terapisi eğitim programından mezun olanlar, klinik ve akıl sağlığı uygulayıcıları olarak eğitilmektedirler. Evlilik ve aile sistemleri bağlamında, ister bilişsel ister davranışçı olsun, zihinsel ve duygusal distorsiyonun teşhis ve tedavisinde yeterlidirler. Psikoterapötik ve aile sistem teorilerini ve tekniklerini; bu şekilde teşhis almış sinirsel ve zihinsel bozuklukların tedavisi amacıyla; bireylerin, çiftlerin ve ailelerin profesyonel hizmetinde kullanmaktadırlar.
Aile ve çift terapisti olmak için gerekli olan tüm eğitim, ilişkiseldir, içerikle ilişkilidir, kültürel farklılıklara karşı hassastır. Aile ve çift terapisi eğitimi almış tüm kişiler, bireylerle çalışmak için yeterlidir. Standartlar, eğitim saati gerekliliğini vurgular çünkü bu, aile ve çift terapisi mesleğinin en müstesna özelliğidir.
|